Biografie

"A Positive mind creates Positive things"

(F. Nietzsche)

Dit prachtige mens is geboren op 30 juli 1982 te Zevenaar waar ik na tien jaar vertoefd in Nijmegen weer woonachtig ben. Ik heb van 2000 tot 2003 psychologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit en vanwege mijn hang naar creativiteit (maar mijn antipathie voor kunstacademies en conservatoria) koos ik voor de vergelijkende kunststudie Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Nijmegen en behaalde in 2008 mijn master. Tijdens deze studie heb ik met veel plezier m'n Minors Muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht gedaan. Tussen de colleges en kroegbezoeken door maakte ik muziek, trad veel op en schilderde bovendien. Aan het eind van mijn master besloot ik van mijn passie mijn beroep te maken. Men beweert wel eens dat twee kunstdisciplines lastig naast elkaar kunnen bestaan, maar de schilder- en muziekkunst werkt bij mij alleen maar nóg bevorderlijker en versterkt elkaar. Ik vind mijn heil nu in het geven van muzieklessen, spetter alles onder de verf en klim het podium op, héérlijk!

Delilah @ Carré Amsterdam 2006

Muziekkunst

Mijn grote liefde is muziek! Het begon ooit als 15 jarig mupke als backing-guppie bij een rockband, genaamd Flow (Zevenaar). Het avontuur ging over in 1999-2006 als leadzangeres met een eigen werk/coverband Delilah (Sander Thuss -Teun de Koning - Dave Drinhuyzen - Richard Kalpoe) waar ik de meest prachtige ervaringen heb opgedaan zoals een optreden in Carré en het Bevrijdingsfestival Museumplein te Amsterdam. In 2006 stopten we in deze formatie en ging ik mijn eigen weg. Mede hierdoor heb ik me verder verdiept in de zangkunsten en na goede en minder goede ervaringen met zanglessen en workshops, besloot ik mijn eigen manier van zangtechnieken en het lesgeven te ontwikkelen en deze vooral toe te spitsen op de praktijk. Je kunt namelijk nog zo goed de technieken beheersen, maar als je bepaalde muzikale skills mist zoals het improviserend vermogen, dan wordt het lastig ageren binnen een band. Daarnaast heb ik mijn gitaar en pianospel verder opgepakt en dit met zang gecombineerd. Dit was een verrijking voor mezelf aangezien ik gewend was om door een band begeleid te worden. Al tijdens Delilah werd ik actief binnen een pianoshow (Piano & Co/Pianohouse) als zangeres en dit heeft me gestimuleerd om na de opsplitsing van Delilah met verschillende muzikanten songs te smeden en op te treden in projectverband.

Ondertussen heb ik samengewerkt met Harry Alonzo, een studioproject in Haarlem waarmee ik de single "Heaven must have sent you" (2009) heb uitgebracht en deze tot onze verbazing zelfs op 3Fm en Radio538 terecht is gekomen. Tevens heb ik samengewerkt in duovorm als Ché (2007-2008; Sander Thuss) en Indian Jive (2009-2010; Ernstjan Rutten). Ook ben ik druk aan de slag gegaan in m'n vetcoole home-recordingstudio om m'n pareltjes van songs zelfstandig op te nemen. In 2011 ben ik mijn eigen heuse zangpraktijk gestart als zzp'er en al gauw werd dit uitgebreid met piano, gitaar en songwriting-lessen. Begin 2016 ben ik mijn eigen cover-muziekproject Josie Jo gestart en sta ik weer lekker vaak op de planken. Tevens is m'n nieuwe concept-kindje KaraJoke (Karaokefeestjes!!) geboren en ben ik bezig mijn eigen liedjes uit te brengen.

Uit nood geboren sinds de komst van corona (2020), arrangeer en zing ik backing vocals in voor andere bandjes. Ook werk ik op afstand samen met verschillende muzikanten-verbondjes om toffe muziek op te nemen en uit te brengen. Zo had ik de eer om tijdens de corona-pandemie de backing vocals te arrangeren en in te zingen voor het nieuwe album Devil in the Hen house van Hickory Hank . Ook mocht ik voor het lied 'Treehouse', tevens titel van de plaat (releasedatum onbekend, 2022) de lead en backings arrangeren en inzingen; een veelzijdig album van een collectief van muzikanten.

En er is iets geks gebeurd: Terwijl de wereld weer 'open' ging en ik woest voor de zoveelste avond aan het solo-repeteren was voor weer een bruiloft en avondvullende cover-partijtje, smeet ik m'n Ipad vol covers dicht en ging gewoon maar wat intuïtief pingelen op de gitaar. Binnen no time had ik een te gekke song te pakken en de woorden leken zichzelf te schrijven. "Write me this song" beschrijft de start van een nieuw avontuur als eigen werk artiest. Heb beeldige pareltjes van eigen werkjes op de schap liggen en daar gaat vanaf nu mijn volledige liefde en aandacht naar toe!!! Zeer lastige keuze, want door de jaren heen geweldige feestjes en partijen gespeeld te hebben, zal ik nu deze thrill moeten gaan missen.

Och weet je, ik heb zoooo de allerrrrleukste baan van de wereld en ontmoet de mooiste mensen tijdens een gig of in m'n muziekatelier! Tot op een heerlijk festival, tuinfeestje of bruiloftsceremonie met Josie Jo solo of lekker met Lange Indiaan (Niek Niebuur) op drums; misschien nemen we nog meer muzikale vriendjes mee!! En over een tijdje lekker op spotify, lijkt me enig!

Harry Alonzo feat. Jo "Heaven Must Have Sent You" 2009

Schilderkunst

Mijn tweede passie is schilderkunst en beslaat het abstract expressionisme, surrealisme en figuratieve. Ik houd van groot en kleurrijk werken, maar sommige schilderijen willen deze dans nog wel eens ontspringen. Soms werk ik in thema's en collecties, soms lekker niet. Ik heb een aantal particuliere opdrachten uitgevoerd, waaronder een grote wandschildering in een bardancing te Nijmegen. Ook zijn een aantal werken zomaar gekocht door bekende en onbekende kunstliefhebbers. Na mijn studie besloot ik dan ook om me totaal te verdrinken in het kunstenaarsleven en had al vrij snel mijn eerste expositie in een gezondheidscentrum te Vught (nov 2009-feb-2010). In 2010 heeft er een veiling op het Rode Kruis Gala te Nijmegen plaatsgevonden, waarvoor ik één van mijn schilderijen heb gedoneerd.

Na een paar exposities heb ik besloten me meer te focussen op particuliere opdrachten en m'n eigen werk uit te breiden. En precies tijdens een schilderopdracht diende mijn firstborn mini-me zich aan en heb ik met veel pijn en moeite moeten concluderen dat deze tweede kunstdiscipline teveel tijd opslokte naast mijn muzikant/docent-zijn. Heb desbetreffende opdrachtgever 'nee' moeten verkopen tot na mijn verlof. Maar babies groeien blijkbaar graag in m'n buik en vlak na mijn verlof bakte de tweede mini-me in m'n oven-buik. Het schilder-tijdperk staat voorlopig nog even 'on hold'!

Bekijk op m'n prachtige galerie de pareltjes van doeken, maar je mag natuurlijk altijd gezellig even langs wippen in het atelier.


Love, puppies en mooie muziekjes in felle kleuren!

Jorien