Biografie

"A Positive mind creates Positive things"

(F. Nietzsche)

Dit prachtige mens is geboren op 30 juli 1982 te Zevenaar waar ik na tien jaar vertoefd in Nijmegen weer woonachtig ben. Ik heb van 2000 tot 2003 psychologie gestudeerd aan de Radboud Universiteit en vanwege mijn hang naar creativiteit (maar mijn antipathie voor kunstacademies en conservatoria) koos ik voor de vergelijkende kunststudie Algemene Cultuurwetenschappen aan de Radboud Nijmegen en behaalde in 2008 mijn master. Tijdens deze studie heb ik met veel plezier m'n Minors aan de Universiteit van Utrecht gedaan en koos voor Muziekwetenschappen. Tussen de colleges en kroegbezoeken door maakte ik muziek, trad veel op en schilderde bovendien. Aan het eind van mijn master besloot ik van mijn passie mijn beroep te maken. Men beweert wel eens dat twee kunstdisciplines lastig naast elkaar kunnen bestaan, maar de schilder- en muziekkunst werkt bij mij alleen maar nóg bevorderlijker en versterkt elkaar. Ik vind mijn heil nu in het geven van zang- en gitaarlessen, spetter alles onder de verf en klim het podium op, héérlijk!

Delilah @ Carré Amsterdam 2006

Muziekkunst

Mijn grote liefde is muziek! Ik componeer graag zelf en met andere muzikanten; heb in 1999-2006 met een eigen werk/coverband Delilah (Sander Thuss -Teun de Koning - Dave Drinhuyzen - Richard Kalpoe) opgetreden waar ik de meest prachtige ervaringen heb opgedaan zoals een optreden in Carré en het Bevrijdingsfestival Museumplein in Amsterdam. In 2006 stopten we in deze formatie en ging ik mijn eigen weg. Mede hierdoor heb ik me verder verdiept in de zangkunsten en na goede en minder goede ervaringen met zanglessen en workshops, besloot ik mijn eigen manier van zangtechnieken en het lesgeven te ontwikkelen en deze meer toe te spitsen op de praktijk. Je kunt namelijk nog zo goed de technieken beheersen, maar als je bepaalde muzikale skills mist zoals het improviserend vermogen, dan wordt het lastig ageren binnen een band. Daarnaast heb ik mijn gitaar en pianospel verder opgepakt en dit met zang gecombineerd. Dit was een verrijking voor mezelf aangezien ik gewend was om door een band begeleid te worden. Al tijdens Delilah werd ik actief binnen een pianoshow (Piano & Co) als zangeres en dit heeft me gestimuleerd om na de opsplitsing van Delilah met verschillende muzikanten songs te smeden en op te treden in projectverband.

Ondertussen heb ik samengewerkt met Harry Alonzo, een studioproject in Haarlem waarmee ik de single "Heaven must have sent you" heb uitgebracht en deze tot onze verbazing zelfs op 3Fm en Radio538 terecht is gekomen. Tevens heb ik een jaar samengewerkt in duovorm als Ché (2007-2008; Sander Thuss) en Indian Jive (2009; Ernstjan Rutten). Ook ben ik druk aan de slag gegaan in de studio om m'n pareltjes van songs zelfstandig op te nemen. In 2011 ben ik mijn eigen heuse zangpraktijk gestart als zzp'er en al gauw werd dit uitgebreid met piano, gitaar en songwriting-lessen. Begin 2016 ben ik mijn eigen muziekproject Josie Jo gestart en sta ik weer lekker vaak op de planken. Tevens is m'n nieuwe concept-kindje KaraJoke geboren! Och, ik heb echt de allerleukste baan van de wereld en ontmoet de mooiste mensen!

Harry Alonzo feat. Jo "Heaven Must Have Sent You" 2009

Schilderkunst

Mijn tweede passie is schilderkunst en beslaat het abstract expressionisme, surrealisme en figuratieve. Ik houd van groot en kleurrijk werken, maar sommige schilderijen willen deze dans nog wel eens ontspringen. Soms werk ik in thema's en collecties, soms lekker niet. Ik heb een aantal particuliere opdrachten uitgevoerd, waaronder een grote wandschildering in een bardancing te Nijmegen. Ook zijn een aantal werken zomaar gekocht door bekende en onbekende kunstliefhebbers. Na mijn studie besloot ik dan ook om me totaal te verdrinken in het kunstenaarsleven en had al vrij snel mijn eerste expositie in een gezondheidscentrum te Vught (nov 2009-feb-2010). In 2010 heeft er een veiling op het Rode Kruis Gala te Nijmegen plaatsgevonden, waarvoor ik één van mijn schilderijen heb gedoneerd.

Na een paar exposities heb ik besloten me meer te focussen op particuliere opdrachten en m'n eigen werk uit te breiden.

Bekijk op m'n prachtige galerie de pareltjes van doeken, maar je mag natuurlijk altijd gezellig even langs wippen in het atelier.


Liefs enneuh baai baai man!!

Jorien